‘Blockchain-technologie kans voor noordelijke bedrijven’

Noord-Nederland ontwikkelt zich momenteel tot een belangrijke regio voor de verdere ontwikkeling van toepassingen die gebruik maken van blockchain-technologie. Als één ding in februari van dit jaar duidelijk is geworden, dan is het dat vele bedrijven en overheidsorganisaties graag naar Groningen komen om tijdens de grootst blockchain hackathon ter wereld concrete toepassingen tot leven te brengen in prototypes. 

Ruim 500 deelnemers uit 12 landen werkten tijdens de Dutch Blockchain Hackaton in The Big Building in Groningen samen in 55 teams. De hackathon, georganiseerd door het Groningse bedrijf DutchChain, leverde zeer veel kennis op die verder ontwikkeld kan worden en waar bedrijven en ook publieke organisaties, aangesloten bij Samenwerking Noord, ook hun voordeel mee kunnen of zelfs zouden móeten doen.

Startpunt
“De Dutch Blockchain Hackathon die werd gehouden in The Big Building in Groningen is geen eindpunt maar juist een startpunt. Het weekend heeft meer dan vijftig prototypes opgeleverd en nu is het zaak dat we er voor zorgen dat we prototypes met de meeste potentie verder kunnen brengen. Dat levert kennis, nieuw producten en businessmodellen, en zelfs nieuwe startups op en dat is dus ook heel goed voor het Noorden.” Dat zegt Rutger van Zuidam (1983), ondernemer uit Groningen en woonachtig in Friesland. Hij is eigenaar van DutchChain, één van de toonaangevende blockchain bedrijven in Nederland. Van Zuidam is een man met een missie: hij wil de samenleving beter laten functioneren met behulp van op blockchain-technologie gebaseerde oplossingen.

Rutger van Zuidam was met zijn bedrijf DutchChain de drijvende en inspirerende kracht achter het evenement Dutch Blockchain Hackathon, waar vele partners, zowel publiek als privaat aan meewerken. (Privaat: ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants,  Deloitte, Microsoft en IBM. Publiek: Ministerie EZ, Dutch Digital Delta, DUO, de Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM), Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogschool Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank). Ook StartupDelta en Samenwerking Noord steunen de hackathon.

Noorderling Van Zuidam timmert landelijk dus behoorlijk aan de weg, maar in februari kon hij zich inzetten voor de hackathon in zijn geboortestad Groningen. “Ook voor ons als organisatie was die hackathon echt een hoogtepunt, het was enorm intensief en het heeft mooie resultaten opgeleverd”, zo blikt hij ogenschijnlijk tevreden terug. Ogenschijnlijk, want echt tevreden lijkt hij niet: hij is al weer aan het nadenken over vervolgstappen.

Acceleratieprogramma
“We zullen de prototypes die tijdens deze hackathon werden ontwikkeld niet op de plank laten liggen. Er is een accelaratieprogramma ontwikkeld om de in onze ogen meest interessante prototypen verder te brengen, in samenwerking met Noordelijke partners, zoals de NOM, Samenwerking Noord, DUO en Gemeente Groningen. Ook de landelijke partners geven hierin hun steun. Maar andersom denk ik dat het ook heel nuttig kan zijn voor organisaties binnen Samenwerking Noord om te kijken wat er in Groningen tijdens deze Hackathon is ontwikkeld en om na te gaan wat allemaal mogelijk is met blockchain aan de hand van concrete toepassingen die aldaar zijn ontwikkeld”, aldus Rutger van Zuidam.

Wanneer we hem spreken staat hij op het punt om naar de Verenigde Staten te reizen. Hij is gevraagd om voor de Singularity University Nederland lezingen te geven over blockchain technologie en reist naar de VS voor een intensief trainingsprogramma. De hoofdvestiging van de Singularity University, dat zich toelegt op het signaleren en duiden van technologie en wetenschap, staat op NASA’s researchterrein in Silicon Valley. “Ik ben gevraagd om mijn visie te geven op blockchain technologie. Het voelt toch wel bijzonder dat ik daar voor gevraagd ben en in staat wordt gesteld om vanuit Singularity University het verhaal over Blockchain te mogen vertellen!”, vertelt Van Zuidam.

Weinig experts
De blockchain-technologie is nog zo pril dat er in de hele wereld weinig experts zijn. “Je merkt wel: hoe meer je weet, hoe meer je moet leren! Het is echt nog onbekend terrein zonder experts. Maar áls we dingen voor elkaar krijgen, dan gaat dat ook veel impact genereren.”

Tijdens de hackathon in Groningen was er volop aandacht voor thema’s ‘identity’ en ‘reinventing government’. Van Zuidam geeft aan dat er in het Noorden verder onderzoek gedaan zal worden naar de vraag wat blockchain technologie voor de overheid kan betekenen, maar ook op het gebied van energietransitie en gezondheidszorg.

Digitale stempel
“Wij willen concreet aan de slag gaan met onderzoek naar de vraag hoe je een ‘stempel’ kunt ontwikkelen voor overheidsorganisaties. Een soort digitale stempel die je ergens op kunt zetten om te laten zien dat het in orde is. “Tot nu toe is het niet makkelijk om dit via internet voor elkaar te krijgen, maar Blockchain kan dat wel mogelijk maken. Bijvoorbeeld certificaten voor voertuigen of vaartuigen, diploma’s of een studentenpas, waarbij Blockchain kan worden ingezet om aan te tonen dat het allemaal correct is. Straks is het misschien mogelijk om bijvoorbeeld met een groen vinkje op het Linkedin profiel aan te geven dat iemand daadwerkelijk is afgestudeerd”, aldus Van Zuidam.

“Gegevens over APK, rijbewijzen, kentekenbewijzen: al die gegevens die nu nog opgesloten zitten in databases zou je als burger of bedrijf via internet moeten kunnen overleggen, waarbij de echtheid, correctheid, privacy en veiligheid is geborgd. Dat is de beweging die we nu gaan inzetten en ik denk dat er grote kansen liggen voor noordelijke organisaties en bedrijven die mee willen denken over deze of andere ontwikkelen”, besluit Van Zuidam.