‘Blockchain-technologie kans voor noordelijke ICT-wereld!’

De Blockchain-technologie in een zeer aantrekkelijke uitdaging voor de Noordelijke ICT wereld. Bovendien zijn er in Noord-Nederland tal van grote bedrijven en instellingen, die zijn aangesloten bij Samenwerking Noord, waar de nieuwe blockchain-technologie getest zou kunnen worden. Dat maakt het Noorden tot een aantrekkelijke regio om blockchain verder te ontwikkelen. Dat betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord.

“De Dutch Blockchain Hackathon, die in februari door organisator Dutch Blockchain werd gehouden in The Big Building in Groningen, was een prachtig evenement. Op de eerste plaats omdat het Noorden daarmee liet zien vooraan te lopen op het gebied van ICT. Maar ook omdat veel innovatieve Blockchain-toepassingen er het levenslicht zagen. Wij willen als Samenwerking Noord samen met organisator DutchChain, de NOM, de Rijksuniversiteit Groningen en de Gemeente Groningen enkele use cases adopteren en kijken of we mooie nieuwe producten uit die technologie kunnen helpen ontwikkelen”, aldus Fred Hassert.

In totaal leverde de eerste editie van de Dutch Blockchain Hackathon meer dan vijftig nieuwe toepassingen op, waarvan een groot deel verder onderzocht en ontwikkeld zullen worden. Maar er zijn ook vijf teams als beste uit de hackathon gekomen. Hiermee gaan de track sponsors en DutchChain actief aan de slag gaan in de zogeheten acceleratiefase. Twee van die vijf teams, uit de tracks Identity en Re-inventing Government, worden specifiek in Noord Nederland verder geholpen door bovengenoemde partijen.

De makers van blockchain-toepassingen rond het thema Identity werkten aan een methode om via biometrische data op te slaan en te gebruiken voor de identificatie van vluchtelingen. Daarmee willen ze het vluchtelingenvraagstuk voor zowel vluchtelingen als overheden gemakkelijker maken.

Vanuit de track Reinventing Government is team “Plan B” tot een oplossing gekomen om een door de overheid gevalideerde status van bijvoorbeeld personen, zakelijke entiteiten, voertuigen en allerlei documenten in de blockchain te verankeren. Overheidsorganisaties zetten stempels op vele documenten en deze worden weer door vele organisaties gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan een status dat student is, of in de AOW zit, maar ook een KvK uittreksel of opleidingscertificaat. Via deze toepassing kan men dit specifieke gegeven straks zelf eenvoudig en veilig via het internet uitwisselen zonder langs een loket of organisatie te moeten gaan.

“Wij hebben besloten om beide use cases te adopteren en ook Samenwerking Noord als onderdeel van de versneller aan te bieden om te kijken hoe we de teams kunnen helpen om daar een écht product van te maken. Daarom willen we een paar maanden tot een half jaar laten uitzoeken of ze er samen met onze hulp een concreet vervolg aan kunnen geven, richting daadwerkelijke implementatie’, aldus Hassert. Volgens hem is het mooie van Samenwerking Noord dat er overheden en instellingen bij zijn aangesloten waar de nieuwe technologie getest zou kunnen worden, maar ook instellingen die kunnen profiteren van de nieuwe technologie en daardoor het Noorden op voorsprong kunnen brengen.

De Dutch Blockchain Hackathon is het grootste open blockchain innovatie programma in Europa en wordt georganiseerd door DutchChain. Het kent ruim 30 publieke en private partners. Ook vele Noord Nederlandse partners, waaronder de Gemeente Groningen, Provincies Groningen en Drenthe, de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, DUO, Samenwerking Noord en de NOM hebben zich bij de hackaton aangesloten om de ontwikkelingen verder te versnellen.