‘Cyber@Work moet hét regionale kenniscentrum worden voor cyberveiligheid op de werkvloer’

ROC Friese Poort maakt werk van Cyber Security. Onder de noemer ‘Cyber@Work’ wil het opleidingscentrum het digitale bewustzijn op de werkvloer vergroten. “Gehackte accounts, datalekken, gegijzelde data zijn bijna dagelijks aan de orde. Onwetende medewerkers kunnen bedrijven kwetsbaar maken. We vinden het belangrijk dat studenten en medewerkers veilig kunnen functioneren in de digitale wereld. En we willen ook bedrijven in het Noorden hierin onze expertise bieden”, aldus Renze Tjoelker, programmamanager van Cyber@Work. Op 24 november werd het initiatief op grootse wijze gelanceerd in Leeuwarden. Daarbij werd ook de Çyber Awareness App gepresenteerd, die studenten en medewerkers bewust moet maken van digitale dreigingen.

In totaal waren er op vrijdag 24 november zo’n 70 geïnteresseerden te gast op het opleidingscentrum van Friese Poort aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden. In het kader van de aftrap van Cyber@Work kregen zij een bomvol programma voorgeschoteld: van een demonstratie van hack-game ‘Capture the Flag door studenten tot verschillende sprekers en ook stond er een workshop Cyber Awareness op het programma. Bij dit alles stond de bewustwording van digitale dreigingen centraal. “Je hoort steeds meer over hackers, phishing en andere vormen van cybercrime, maar in ons dagelijks leven zijn de meeste mensen er amper mee bezig”, zo geeft Tjoelker aan. “Op de één of andere manier lijken we bijna allemaal te denken dat het ons toch niet overkomt.”

Maar dat de dreiging reëel is en voor iedereen geldt, wordt wel duidelijk uit de presentatie die gedragswetenschapper Sander Veenstra tijdens de launchbijeenkomst geeft. Veenstra is docent en onderzoeker aan het lectoraat CyberSafety van NHL Hogeschool, één van de samenwerkingspartners binnen Cyber@Work. Hij liet aan de hand van verschillende onderzoeken zien dat de meeste mensen het digitale gevaar onderschatten en hun eigen alertheid nogal overschatten; een gevaarlijke combinatie. “Er komen tegenwoordig al meer meldingen binnen van cyber crime dan van fietsendiefstallen. En dat je fiets gestolen is, merk je wel. Maar een cyberaanval heb je vaak niet eens door.”

Als medewerkers van bedrijven die gevaren niet leren herkennen en onderkennen, kan dat voor grote problemen zorgen. “Geen enkele organisatie wil natuurlijk overgeleverd worden aan kwaadwillende hackers. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, is het van cruciaal belang dat medewerkers weten waar het gevaar schuilt en hoe ze zich daar tegen kunnen wapenen”, aldus Renze Tjoelker. Cyber@Work moet echt hét kenniscentrum in de regio worden waar bedrijven en organisaties kunnen aankloppen voor hulp op dit gebied.”

Cyber Awareness-app
Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de Cyber Awareness-app, die Friese Poort samen met een groep partners (NHL CyberSafety), Human Talent Group en IT Performance House) ontwikkelt op verzoek van het ministerie van Defensie. “Militairen kunnen natuurlijk een extra interessant doelwit zijn voor hackers. Daarom is ons gevraagd een app te ontwikkelen waarmee we studenten aan de mbo-opleiding Vrede en Vakmanschap (VeVa), die aan 21 in Nederland ROC’s wordt gegeven, alert te maken op de online risico’s die ze lopen. Die app is natuurlijk ook voor andere sectoren hartstikke bruikbaar.”

De app behandelt volgens Tjoelker tien verschillende thema’s. “Dat varieert van social media tot phishing. Aan de hand van quizjes, filmpjes en infographics willen we gebruikers prikkelen om met hun online veiligheid aan de slag te gaan. Momenteel zijn we nog druk aan het ontwikkelen, dus bedrijven die nog ideeën hebben zijn van harte uitgenodigd om die met ons te delen. Uiteindelijk moet de app – in ieder geval de versie voor mbo-studenten – komend voorjaar klaar zijn. Maar wie daarin geïnteresseerd is kan via mij al een demo aanvragen.”

Tjoelker verwacht veel van zowel Cyber@Work als de Cyber Awareness-app. “We geven nu ook al workshops aan bedrijven over online veiligheid, maar op deze manier kunnen we echt veel meer bewustzijn gaan creëren. We kunnen bijvoorbeeld inspelen op de actualiteit: mensen waarschuwen als er een nieuwe dreiging opduikt of informeren over de uitkomsten van ons onderzoek. En we werken ook aan de mogelijkheid om je medewerkers een push-berichtje te sturen als ze te lang wachten met een belangrijke security-update. Je kunt natuurlijk nooit volledig uitsluiten dat je het slachtoffer wordt van hackers, maar we kunnen wel zorgen dat het risico zo klein mogelijk is.”

Klik hier voor meer informatie of stuur direct een mail aan Renze Tjoelker.