De voormalige Suikeruniefabriek aan de westkant van de stad Groningen vormt van 5 tot en met 8 april het toneel voor de grootste fysieke blockchain hackathon van de wereld: de Blockchaingers Hackathon 2018. Maar liefst 700 creatieve (tech)pioniers komen van over de hele wereld naar Groningen om te werken aan compleet nieuwe blockchaintoepassingen. Vier dagen en nachten lang strijden 63 teams om ruim 100.000 euro aan prijzengeld.

De geselecteerde teams co-creëren samen met toekomstige cliënten blockchainprototypes als oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Softwareontwikkelaars werken tijdens de hackathon samen met topambtenaren, ontwerpers innoveren met het bedrijfsleven en ondernemers slaan de handen ineen met investeerders. Zo creëren de ‘Blockchaingers’, met officiële steun van de Nederlandse overheid en toezichthouders, een compleet ecosysteem dat dient als lanceerplatform voor exponentiële blockchain oplossingen.

Blockchain Hackathon 2017

“Tijdens onze hackathon maken we van het beste wat Nederland te bieden heeft het perfecte lanceerplatform voor blockchainpioniers met de ambitie om intercontinentale impact te hebben”, aldus Rutger van Zuidam, oprichter en CEO van DutchChain, het bedrijf dat Blockchaingers-programma organiseert. “Bijvoorbeeld, waar ter wereld heb je de kans om bovenop één van de meest geavanceerde pensioenstelsels te bouwen en de sociale en economische voordelen naar de rest van de wereld te exporteren? Waar kun je rekenen op de volledige steun van nationale toezichthouders om het nog onbekende terrein van blockchaintechnologie te verkennen? Waar kun je samen met een nationale overheid en alle middelen die tot haar beschikking staan, de toekomstige toepassingen van blockchain onderzoeken?”, somt hij op. “Door gebruik te maken van de zakelijke en publieke infrastructuur van Nederland – en door deze beschikbaar te stellen aan internationale bedrijven, blockchain ondernemingen en startup teams –  creëren de Blockchaingers een internationaal schaalbare blockchain venture studio.”

Nederlandse en Europese partijen uit de particuliere en overheidssector sponsoren de Blockchaingers Hackathon in zeven verschillende tracks. Zij zijn potentiële launching customers en dagen, in samenwerking met de belangrijkste stakeholders en samenwerkingspartners op het gebied van blockchain, de teams uit om met relevante oplossingen te komen voor wereldwijde uitdagingen. Daarbij werken zij samen met de teams tijdens de hackathon en voorzien ze hen van essentiële kennis over de sector.

De nauwe samenwerking tussen teams en hun toekomstige klanten zorgt er volgens de organisatie voor dat blockchaintoepassingen voorzien in echte behoeften binnen de branche. “Dit vormt ook de basis voor verdere samenwerking na de hackathon, waarbij deze partijen de eerste klanten van de startups zullen zijn en een opening naar de internationale markt zullen bieden. De oplossingen die uit de hackathon voortkomen, zijn geen eenduidige antwoorden op eendimensionale problemen, maar dienen als software-ecosystemen voor complete samenwerkingsnetwerken.”

Tracks
De Blockchaingers Hackathon bestaat uit zeven thematische tracks:

  • Future of Pensions – Pensioenuitvoeringsorganisatie APG (grootste in Europa)
  • Digital Nation’s Infrastructure – Kamer van Koophandel en het Kadaster
  • Energy Transition – NUON Vattenfall, Gasunie en New Energy Coalition
  • Global Digital Identity – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sweetbridge, Identity Insurance Consortium, DUO
  • Health – Universitair Medisch Centrum Groningen en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Machine Economy – E-laad (Enexis)
  • Public Safety and Security – Nationale Politie

Jury
Op de vierde en laatste dag van de hackathon, 8 april, worden de 63 teams gejureerd door accelerators en superaccelerators zoals staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum oprichter en CEO Vinay Gupta en Special Envoy voor Startup Delta HRH Prins Constantijn van Oranje-Nassau, Een totaal van €105.000,- zal verdeeld worden om de blockchain oplossingen te accelereren.

Een jaar van voorbereiding van het ecosysteem

In september 2017 trapten de Blockchaingers hun nieuwe seizoen af in de Ridderzaal in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en de Dutch Blockchain Coalition. Om het ecosysteem verder voor te bereiden op het momentum van de hackathon zijn vervolgens tien deep dive events georganiseerd waaraan meer dan 3.000 pioniers meededen. “De eerste hackathon in februari 2017 was een pilot-editie die iedereens verwachtingen overtrof” vervolgt van Zuidam. “De 2018 hackathon in Groningen wordt een opeenstapeling van alle potentie die we in een jaar van voorbereiding hebben gecreëerd. Het ecosysteem is klaar voor haar volgende stap. De teams zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun plannen, motivatie en potentie en gekoppeld aan concrete uitdagingen. Door het ecosysteem voor te bereiden en de beste teams te selecteren, verwachten we dat het een hackathon wordt met een exponentiële impact, nóg groter dan die van vorig jaar.”