Samenwerking Noord-lid Bossers & Cnossen gaat de IT-netwerkinfrastructuur voor het Groninger Forum leveren en neemt ook de beveiliging daarvan voor zijn rekening. Het Groningse IT-bedrijf won de door de gemeente Groningen uitgeschreven Europese aanbesteding.

Het Groninger Forum wordt een spectaculair, voor iedereen toegankelijk gebouw van tien verdiepingen. Met een verwacht bezoekersaantal van ruim 1,3 miljoen per jaar zal het Forum de stad en de directe omgeving van het gebouw een enorme boost gaan geven.

In het nieuwe Groninger Forum gaan diverse gebruikersgroepen gebruik maken van de IT-netwerkinfrastructuur en -beveiliging; van medewerkers en exploitanten tot scholieren, bibliotheekbezoekers, bioscoopgangers en andere bezoekers. Daarom schreef de gemeente Groningen een Europese aanbesteding uit met als opdracht het ontwerpen, leveren, implementeren en het beheer van een veilig netwerk. De scope: netwerksecurity, switching infrastructuur, firewalling en het beheer van de gehele omgeving.

De oplossing van Bossers & Cnossen
Bossers & Cnossen won deze aanbesteding met een infrastructuur waarbij het netwerk volledig vanuit de Cloud kan worden ingericht, beheerd en gemonitord. Dit sluit volledig aan bij de Cloud First strategie van het Groninger Forum en alle partijen kunnen er gelijk mee aan de slag.

Het platform kenmerkt zich door haar gebruiksvriendelijke interface dat de mogelijkheid geeft om in één oogopslag een duidelijk beeld te hebben van de staat van het netwerk. Veiligheid wordt gewaarborgd door de Cisco Meraki MX firewall, aangevuld met de security diensten Umbrella, Advanced Malware Protection en Threat Grid. Aanpassingen in het netwerk kunnen eenvoudig worden uitgevoerd om piekbelasting tijdens de regelmatig wisselende evenementen van het Groninger Forum te ondersteunen.

Nauwe samenwerking
Tijdens het traject worden de IT-medewerkers van het Groninger Forum nauw betrokken om de benodigde kennis op te doen van de omgeving. Ook wordt er nauw samengewerkt met SurfNet om SurfWireless te ontsluiten voor koppeling met Eduroam. Eduroam maakt het voor studenten, docenten en medewerkers mogelijk om met eigen inloggegevens op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk bij onderwijs- of onderzoeksinstellingen wereldwijd.

Over het Groninger Forum
Het Groninger Forum is zeven dagen per week geopend en zal een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu bieden.

Naast de bibliotheek en de filmzalen herbergt het Forum ook het museum Storyworld en de VVV-winkel. Daarnaast komt op de bovenste verdieping een skylounge met restaurant en een dakterras met uitzicht over de historische binnenstad.

Naar verwachting gaat het Groninger Forum in november 2019 open voor het publiek.