Groningse IT-sector wil met actieplan extra boost geven aan digitale economie

Vrijwel alle grote IT-bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente gaan samen werken aan een actieplan om de Groningse digitale economie een extra boost te geven. ‘Groningen Digital City’ moet uiteindelijk leiden tot meer banen in de Groningse IT-sector. Het actieplan werd donderdag gepresenteerd tijdens een persconferentie op het stadhuis.

Volgens de samenwerkende partijen is Nederland wereldwijd voorloper als het gaat om digitalisering. “En Groningen is als ‘City of Talent’ in Nederland een heel belangrijke hotspot”, zegt wethouder Joost van Keulen. De stad telt veel IT-startups en jonge hoogopgeleide mensen. “De Groningse IT-sector groeit structureel”, vult Voys-oprichter Mark Vletter hem aan als vertegenwoordiger van de Noordelijke Online Ondernemers (NOO). “Bedrijven als HackerOne, Voys, Catawiki en BelSimpel staan internationaal op de kaart.”

Voorlopersrol
“Op IT-gebied zijn er hier veel goede ideeën en projecten”, zegt wethouder Van Keulen. “Niet alleen bij de jonge internetbedrijven die zich hebben verenigd in bijvoorbeeld de NOO, maar ook bij bewezen IT-bedrijven en -afdelingen binnen de DUO, RDW, Waterschappen en Belastingdienst. We hebben hele goede kansen nodig om onze voorlopersrol te behouden, maar we hadden wel meer samenhang en samenwerking nodig. En dat is precies waar Groningen Digital City voor gaat zorgen.”

Het actieplan moet de digitale economie gaan aanjagen, door bijvoorbeeld plannen en projecten van IT-bedrijven samen te brengen. Ook wordt de samenwerking met het de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Noorderpoort verbeterd, zodat meer studenten worden verleid om een IT-opleiding te gaan doen. Het bedrijfsleven moet verder zorgen van een kwaliteitsimpuls van die opleidingen.

‘Meer gave digitale bedrijven’
De gemeente trekt 1,2 miljoen euro uit voor het actieplan, dat per januari volgend jaar van start gaat. Aan het hoofd van de Digital City Groningen komt een zogeheten Chief Digital Officer. “Die gaan we nog benoemen, maar die persoon gaat alle projecten zoals de IT-hub, gastcolleges en kinderen leren programmeren identificeren, ondersteunen en aanjagen. Dat moet uiteindelijk leiden tot nog meer gave digitale bedrijven”, zegt Van Keulen.

‘Bijblijven met ontwikkelingen in IT’
Ook voor de onderwijsinstellingen is het plan dus hard nodig. “We staan als onderwijs voor een enorme uitdaging”, zegt Noorderpoort-bestuurder Wim van de Pol namens de aangesloten onderwijsinstellingen. “We moeten beter naar het bedrijfsleven gaan luisteren naar wat men in de markt nodig heeft. Onze docenten moeten er alles aan doen om bij te blijven met alle ontwikkelingen in de IT. Willen we onze studenten leren wat er gaande is in de wereld, dan moet de verbinding veel beter worden. Dat kan dan leiden tot gastdocentschappen, betere stages en dus beter opgeleide studenten. Dit actieplan gaat daarvoor zorgen.”

Volgens Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, past het actieplan perfect bij de doelstellingen van het samenwerkingsverband tussen de IT-afdelingen van grote bedrijven in het Noorden. “Het programma komt overeen met wat wij al doen. Ook wij houden ons bezig met het verbeteren van het IT-onderwijs en het versterken van de digitale economie. Echter; door de krachten te bundelen kunnen we onze plannen nog efficiënter en effectiever uitvoeren.”

De wereld verandert
“De wereld is in enorm tempo aan het veranderen”, zegt Mark Vletter. “Over vijf jaar werken we allemaal op een andere manier samen. Waarom zou je werkzaamheden door de mens laten doen, als een robot er voor zorgt dat je uiteindelijk vijf keer zo snel kunt werken? We moeten ons daar met z’n allen op voorbereiden. En gelukkig zien we dat de belangstelling in IT stijgt. Volgens Wim van de Pol telde de Hanzehogeschool dit jaar een recordinschrijving van 500 nieuwe studenten bij IT-studies. Ze hebben er de handen vol aan om al die studenten goed onderwijs te bieden. Ze hebben het bedrijfsleven nodig”, aldus Vletter.

Veel IT-vacatures
“Wist je dat in Nederland zo’n zeventig procent van de bedrijven niet meer groeit?”, gaat Vletter verder. “Een kleine 5,5 procent van de bedrijven groeit heel hard. En dat zijn bijna allemaal IT-bedrijven. Dat geeft wel aan hoe belangrijk IT is. En in Groningen doen we het echt heel goed. De meer dan 40 bedrijven binnen de NOO draaien een gemiddelde omzet van 1 miljoen euro per jaar. In totaal gaat het om een omzet van 2,8 miljard euro binnen die partijen. Dat zijn mooie cijfers, maar intussen staan er alleen al bij mijn eigen bedrijf tien vacatures open omdat we niet de juiste mensen kunnen vinden. En dat zie je overal.”

“Ook bij ons is dat niet anders”, zegt Fred Hassert namens Samenwerking Noord. “Partijen als DUO, TKP en RDW hebben samen tientallen IT-vacatures. Dit actieplan is hard nodig!”

Volgens wethouder Van Keulen zijn vrijwel alle ondernemers en onderwijsinstellingen die ook maar iets met IT te maken hebben betrokken bij het actieplan. Het gaat binnen de NOO om bedrijven als Voys, HackerOne, Catawiki en BelSimpel en bij Samenwerking Noord om alle onderwijsinstellingen, RDW, DUO, Waterschappen, UMCG, Gasterra en Gasunie. “Ook Founded in Groningen, de IT Academy, Marketing Groningen en City of Talent doen mee. Alle andere partijen kunnen ook met hun plannen bij ‘Groningen Digital City’ aansluiten”, besluit de wethouder.

Hoewel het actieplan pas volgend jaar van start gaat, is er al wel een website gelanceerd: www.groningendigitalcity.com