Hanzehogeschool Groningen krijgt Digital Society Hub: trefpunt voor ondernemers, studenten, docenten en onderzoekers

Groningen krijgt een ‘Digital Society Hub’. Dat is een innovatiewerkplaats (IWP) waar onderzoekers, ondernemers en studenten elkaar kunnen ontmoeten, inspireren, vragen kunnen stellen of samen kunnen werken aan nieuwe producten en toepassingen op het gebied van ICT. De Digital Society Hub zal gevestigd worden op het terrein van EnTranCe op de Zernike Campus Groningen.

Op Entrance zijn al meerdere innovatiewerkplaatsen aanwezig. Dit past in de strategische visie van de Hanzehogeschool om studenten, docenten, onderzoekers en het bedrijven structureel met elkaar te laten samenwerken.

Vanaf februari kunnen studenten er al minors volgen en op termijn zullen alle studenten tijdens hun studie een opdracht uitvoeren in de hub. De Digital Society Hub (DSH) sluit ook goed aan bij de plannen van de Gemeente Groningen voor de ‘Digital City’. Naast een fysieke plek op Entrance, komt er ook een bijzondere website waar belangstellenden elkaar virtueel kunnen ontmoeten en vragen aan elkaar kunnen stellen.

“De ‘Digital Society Hub’ moet een innovatieve omgeving worden waar de studenten, ondernemers en onderzoekers samen kunnen werken aan oplossingen voor problemen of aan nieuwe producten en toepassingen op het gebied van 5G, Big Data of E-Health”, zo vertelt Roland Hiemstra. Hij is Programmamanager voor de DSH van het Instituut CMI Hanzehogeschool. In het nieuwe gebouw kan men straks ook toepassingen bedenken voor VR, met drones experimenteren of snelle computers gebruiken voor de verwerking van big data.

“De technologische ontwikkelingen in uiteenlopende vakgebieden gaan razendsnel momenteel. Bijvoorbeeld op het gebied van energie, de biobased economy, big data, 3D printing of 5G. Al deze sectoren hebben met elkaar gemeen dat ICT daar een cruciale rol in speelt. De Hanzehogeschool wil graag een ‘hub’ waar de betrokkenen in al deze sectoren elkaar kunnen treffen zodat er sprake kan zijn van kruisbestuiving”, vertelt Hiemstra.

Maar de initiatiefnemers willen de DSH vanaf de grond toe opbouwen: stapje voor stapje. “Wij willen kleinschalig beginnen, en de boel daarna uitbouwen. Daarom gaat de hub in februari van start in een soort noodgebouw, een aantal port-o-cabins. Als het vol is zetten we er een bij. En als die vol is: weer een! Zo laten we de hub organisch groeien’, betoogt Roland Hiemstra.

Volgens hem kan de Digital Society Hub zich op deze wijze gestaag ontwikkelen en in een tempo ‘dat iedereen aan kan. Lekker down-to-earth: dat typeert onze aanpak’, vertelt hij.

Zodra er meer te melden is over het DSH zullen wij dat natuurlijk doen via deze website. Maar mocht u er nu al meer over willen weten, of suggesties hebben, stuurt u dan  een mailtje aan: r.g.hiemstra@pl.hanze.nl