‘Kennisdeling begint met het leggen van de juiste verbindingen’

Op 6 mei start Sylvia van Tol als programma-manager bij Samenwerking Noord. Sylvia heeft een brede achtergrond in het noordelijke ICT-wereldje en ziet voor zichzelf een leuke uitdaging weggelegd in het verder versterken van het noordelijke netwerk: “Ik heb veel zin om nieuwe mensen te ontmoeten, bedrijven en organisaties te leren kennen,  verbindingen te zoeken en zo nog meer kennisdeling en kruisbestuiving op gang te brengen.”

Hoewel ze van oorsprong geen noorderling is en ook pas later de ICT inrolde, is Sylvia de aangewezen persoon om bij Samenwerking Noord aan de slag te gaan. Ze woont inmiddels alweer ruim twintig jaar in de regio en in die twee decennia heeft ze ruime ervaring opgedaan in de noordelijke ICT: eerst via verschillende detacheringen en sinds 2015 in vaste dienst bij het RDW ICT-bedrijf.

Maar haar roots liggen in de Randstad, waar ze een pedagogische opleiding genoot aan de Haagse Hogeschool. “Daarna heb ik een poos in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt, met allerlei doelgroepen; van kwetsbare jongeren en vrouwen tot de verslavingszorg.” Ze raakte echter meer en meer geïnteresseerd in technologie, liet zich uiteindelijk omscholen en ging de ICT-detachering in.

Intussen was Sylvia al verliefd geworden op het Groninger platteland. “Ik zat samen met mijn man in een band en voor optredens reden we vaak richting het Noorden. We houden allebei niet van de drukte van de Randstad en woonden daarom in die tijd in ‘oppasboerderijen’ in de buitengebieden. Op een gegeven moment werd het echter weer tijd om te verkassen omdat de eigenaar andere plannen met de boerderij had en toen ontstond het idee om naar Groningen te verhuizen.”

Maar eerst moest er natuurlijk wel werk gevonden worden. “Gelukkig kon ik al snel de detachering in bij Ordina. Het eerste half jaar nog in de Randstad, maar in 1998 verhuisden mijn man en ik definitief naar Groningen: een beslissing waar we tot op heden geen spijt van hebben gekregen.”

Vanuit haar detachering (via Ordina, Be Value en Get There) werkte ze onder meer als consultant of projectmanager bij het CJIB, het ministerie van LNV, het RIKZ en de RDW. “Daarbij ging het vrijwel altijd om projecten op het gebied van ICT-infrastructuur, mijn ‘specialisme’”, zo geeft ze aan. Die kennis en ervaring past ze sinds 2008 toe bij de RDW, eerst nog op detacheringsbasis maar sinds 2015 in vaste dienst.

“De eerste jaren als senior project manager, maar tegenwoordig als scrum master. “In die hoedanigheid begeleid ik drie infrastructuur service teams: één dat zich bezighoudt met netwerkdiensten, één op het gebied van database-diensten en een team gericht op server storage housing.”

Binnen haar netwerk werd Sylvia vanuit meerdere richtingen gewezen op de vacature voor een programma-manager voor Samenwerking Noord. “’Dat is echt iets voor jou’, kreeg ik steeds te horen. En hoe meer ik erover na begon te denken, hoe meer ik het daar eigenlijk wel mee eens was”, zegt ze met een lach.

Waar dat ‘m volgens haar in zit? “Allereerst vind ik het erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en daarnaast ben ik altijd een groot voorstander van kennisdeling geweest: met z’n tweeën weet je meer dan in je eentje en met een hele groep nog meer dan met z’n tweeën. Waarom zou je steeds het wiel opnieuw moeten uitvinden en daarbij in dezelfde valkuilen stappen als je voorgangers? Als je het moordende tempo van de innovatie willen bijhouden, moeten we elkaar versterken en de samenwerking zoeken!”

Haar eerste maanden als programma-manager wil ze dan ook vooral benutten voor het kennismaken met zoveel mogelijk partijen binnen én buiten het netwerk. “Op basis daarvan kunnen we vervolgens verbindingen leggen die een meerwaarde opleveren voor alle betrokkenen. Wat dat betreft ben ik best ambitieus: Samenwerking Noord mag nog wel meer als een spin in het web van de noordelijke ICT-innovatie en -arbeidsmarkt gaan fungeren.”