‘Meer meiden in de ICT: belangrijk voor zowel de arbeidsmarkt als de werkvloer’

Loop een willekeurige ICT-afdeling op en het kan je niet ontgaan: vrouwen zijn er nog altijd behoorlijk in de minderheid. Maar willen we een gezonde ICT-arbeidsmarkt, dan hebben we nu en in de toekomst niet genoeg aan alleen het mannelijke deel van de bevolking. Gelukkig zijn er steeds meer meiden en jonge vrouwen die voor een carrière in de IT kiezen. “En met een event als Girlsday kun je nog meer meiden een zetje in die richting te geven”, zo zien Marindy Klaassens en Marlies Hoekstra, allebei werkzaam op de IT-afdeling van DUO.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijke expertisebureau voor de participatie van meisjes en vrouwen in technische beroepen. Doel is om meisjes al op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Girlsday valt in 2019 op donderdag 11 april. Op die dag openen tal van technische en ICT-bedrijven én -afdelingen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Zij worden uitgenodigd en uitgedaagd om op een interactieve manier kennis te maken met de beroepspraktijk.

Net als vorig jaar doet ook DUO aanstaande 11 april weer mee met Girlsday. Vorig jaar lieten onder meer Marindy Klaassens (Tester) en Marlies Hoekstra (Programmeur) een groot aantal meiden zien hoe leuk techniek en ICT kan zijn. “En niet op een droge en saaie manier, maar door ze echt met de praktijk aan de slag te laten gaan. We gaven bijvoorbeeld een workshop waarbij het de uitdaging was om een stel hele schattige Ozobotjes te programmeren”, vertelt Marindy. “Omdat de robotjes echt supercute zijn, krijg je die meiden wat makkelijker mee.”

Zelf hadden de DUO-dames een dergelijke overreding niet nodig om voor een carrière in de ICT te kiezen. “Al zolang als ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in techniek en ik heb ook nooit een druk gevoeld om voor iets anders te kiezen”, vertelt Marlies, die na haar middelbare school haar bachelor Kunstmatige Intelligentie haalde en vervolgens bij DUO solliciteerde.

Marindy koos in eerste instantie voor een andere, zij het wel een technisch, carrièrepad. “Ik was op school al een echte bèta en koos aansluitend voor een studie Biomedical Sciences. Nadat ik m’n bachelor en m’n master had behaald, ging ik ook in die sector aan de slag. De praktijk beviel me echter toch minder dan verwacht en de logische en praktische manier van denken in de ICT sprak me steeds meer aan. Uiteindelijk heb ik er toen voor gekozen om bij DUO te solliciteren, en met succes.”

Hoewel zij zelf dus geen duwtje in de rug nodig hadden, denken Marindy en Marlies dat het geen kwaad kan om meiden beter te informeren over een technische carrière. “Het gebeurt natuurlijk nog heel vaak dat meisjes al van jongs af aan een beetje bij technische zaken worden weggehouden, alsof dat alleen voor jongetjes interessant is. En het zal ook vast zo zijn dat meisjes er van nature wat minder in geïnteresseerd zijn. Maar ik weet zeker dat heel veel jonge meisjes al voordat ze zich erin gaan verdiepen afhaken, simpelweg omdat ze de boodschap meekrijgen dat techniek ‘niks voor meisjes’ is.”

Volgens het tweetal loop je daardoor als ICT-sector een hoop talent mis. “Dat is niet alleen zonde met het oog op de arbeidsmarkt. Vrouwen kunnen ook zorgen voor een andere dynamiek op ICT-afdelingen. Mannen gaan heel praktisch met elkaar om – wat in de omgang erg prettig is, zo vinden ook Marindy en Marlies – maar zijn communicatief vaak een stuk minder sterk dan vrouwen. Een vrouwelijk perspectief kan daarom veel betekenen voor het probleemoplossend vermogen van een team.”

Er zijn kortom volop goede redenen om te streven naar meer diversiteit binnen (Noord-Nederlandse) ICT-afdelingen. Deelname aan Girlsday 2019 is mogelijk een eerste stap in die richting. Klik hier voor meer informatie over de dag en over de mogelijkheden tot deelname.