De provincie Groningen investeert 300.000 euro in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, de nieuwe broedplaats voor ICT-ontwikkelingen van Noorderpoort.  Het is de bedoeling dat de ‘Werkplaats’, die in Het Nieuwe Kasteel aan de Kraneweg zal komen, uitgroeit tot een plek waar verschillende sectoren samenwerken om voldoende goed geschoold personeel klaar te stomen voor de ICT-arbeidsmarkt in de regio.

Volgens de provincie zijn er momenteel in Groningen zo’n 19.450 arbeidsplaatsen in de ICT-sector. Hiernaast zijn nog circa evenveel ICT-functies beschikbaar in andere sectoren. Voorspellingen wijzen uit dat een uitbreidingsvraag van circa 4.000 banen plaats gaat vinden tot 2025. Daarnaast is er sprake van een vervangingsvraag van circa 20 procent tot 2025 (deels door de uitstroom van gepensioneerden), dit komt dus neer op bijna 8.000 banen.

Op dit moment zijn er in de ICT-sector al grote tekorten aan personeel. Veel bedrijven hebben moeite om de openstaande vacatures in te vullen. Daarnaast groeit de vraag naar ondernemende en communicatieve ICT’ers. Deze vraag zal alleen maar toenemen omdat de technologische en digitale ontwikkelingen razendsnel gaan. De snelheid van deze ontwikkelingen is van grote invloed op de ICT-sector en indirect op andere sectoren waar ook veel ICT’ers werken, zoals de zorg, e-commerce, logistiek en agro.

Digitaal vakmanschap
De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap is een programma van en voor de ICT in Groningen. Het wordt een soort broedplaats door de opzet van drie labs: een Kennis Lab (onderzoek en onderwijs), Learning Lab (gepersonaliseerd onderwijs) en een Business Lab (ondernemen in combinatie met leren). De Werkplaats wordt flexibel, gaat de trends volgen met nieuwe technologieën en ontwikkelingen en meer samenwerking tussen sectoren.

Het project wordt grotendeels gehuisvest in Het Nieuwe Kasteel, een locatie in bezit van Noorderpoort in het centrum van de stad. Het project start deze zomer en heeft een looptijd van vier jaar. De bedoeling is dat het project in 2022 zelfstandig zonder subsidie kan voortbestaan.

Lees hier meer over De Digitale Werkplaats