The Next Wave: pitches voor een sterkere ICT-arbeidsmarkt in Groningen

Veel ICT-bedrijven hebben moeite om voldoende geschikt personeel aan te trekken. Om te kijken wat we daar in Groningen aan zouden kunnen doen, organiseerde het Digital Office Groningen op dinsdag 11 juli een pitching event. Zes vernieuwende initiatieven, uit verschillende delen van het land, presenteerden er hun methode om het personeelstekort in de ICT-sector het hoofd te bieden.

IT Academy
Het event werd afgetrapt door de succesvolle Groningse IT Academy, een initiatief van onder meer de Hanzehogeschool en Samenwerking Noord. Het project, dat nu zo’n twee jaar loopt, heeft inmiddels honderden studenten en professionals opgeleid en is door het toonaangevende ICT-tijdschrift Computable genomineerd als ‘ICT-opleider van het Jaar’.

BIT students
Als tweede kwam het Amsterdamse project BIT students aan bod. Dit is een groep van enkele tientallen HBO- en WO-studenten die al van jongs af aan programmeren. Zij ontwikkelen als BIT students inmiddels MVP’s en prototypes voor tal van grote ondernemingen. De initiatiefnemers zijn nu ook hier op zoek naar opdrachtgevers, zodat ook Groningse IT-studenten die in hun studie weinig uitdaging vinden met dergelijke klussen aan de slag kunnen.

BSSA
Het eveneens Amsterdamse B. Startup School Amsterdam (BSSA) staat weer voor een andere aanpak van het ICT-arbeidsmarktprobleem. Het schoolt jong werkloos talent uit Amsterdam bij op het gebied van digitale vaardigheden zodat ze een betere kans maken op een baan bij een startup, scaleup of ander snelgroeiende techonderneming en wil dit ook graag in Groningen gaan doen.

Stenden
Stenden Hogeschool in Emmen is momenteel bezig met een succesvolle proef om mensen met een uitkering om te scholen voor de ICT-arbeidsmarkt. Momenteel wordt gekeken of een dergelijk initiatief ook in Groningen kan worden geïmplementeerd.

CodeGorilla
Ook uit Emmen komt CodeGorilla, een bootcamp waarin professionals en ondernemende mensen die willen werken met IT in een korte intensieve periode worden opgeleid tot junior developers. Behalve het aanleren van technische vaardigheden zoals diverse programmeertalen, legt CodeGorilla ook de nadruk op ‘soft skills’ als communiceren, samenwerken, zelfsturend leervermogen en ondernemerschap. Alles om ze een zo goed mogelijke uitgangspositie op de arbeidsmarkt te geven.

Coders Academy
Als laatste pitchte de Rotterdamse Coders Academy. Dit succesvolle concept voor het marktgericht opleiden van stagiairs applicatie ontwikkeling vanaf MBO niveau 4 maakte bekend dat het na deze zomer ook in Groningen van start gaat. De studenten aan de Coders Academy krijgen de kans om in een ‘real life’ omgeving ervaring op te doen in het uitvoeren van softwareontwikkeltrajecten voor startups en scale ups. Daarbij werken ze samen met developers van opdrachtgevers.

Een aantal van de initiatieven is dus al in Groningen actief of heeft hier al plannen. Door de overige initiatieven werd tijdens de afsluitende borrel volop gelobbyd met de vertegenwoordigers van het ICT-werkveld in Stad en Ommeland, dus wie weet leveren straks die projecten ook een bijdrage aan een gezonde Groningse ICT-arbeidsmarkt.