Kaart niet beschikbaar

Datum: 11-11-2019 - 16:00 - 20:00
Locatie: Gemeente Groningen (OIS)
Organisator: Kennisnetwerk Data Science

Wat we doen

Op 11 en 18 november + 2 december 2019 staat de 5e Meetup van het Kennisnetwerk Data Science gepland. Dit keer gaan we aan de slag met scanauto data van de Gemeente Groningen. De Meetup wordt gehost door Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) Groningen. OIS Groningen is de onderzoeksafdeling van de Gemeente Groningen (Harm Buiterplein 1).

De afdeling stadstoezicht van de Gemeente Groningen, verantwoordelijk voor een veilige en leefbare gemeente, verzamelt sinds een aantal jaren parkeerdata rondom de binnenstad in Groningen. Zij maken hierbij gebruik van een scanauto die iedere dag door en rondom de binnenstad rijdt om betaald parkeren te controleren. Tijdens het rondrijden verzamelt de scanauto data over het aantal auto’s en de bijbehorende parkeerrechten. Inmiddels beschikken zij over een groot data bestand. OIS Groningen daagt het kennisnetwerk uit om met deze data aan de slag te gaan om mogelijk verborgen informatie uit de data te halen. Worden er op bepaalde plekken boetes uitgedeeld omdat de betaalautomaat te ver weg staat of zijn er andere verbanden tussen deze plekken? Worden alle parkeerplekken in en rondom de binnenstad wel goed benut? Zijn er verbanden tussen het aantal boetes en het weer of evenementen in de stad. Wat is de meest effectieve route voor de scan auto of is het beter om twee auto’s in te zetten? Kortom, een mooie casus waarbij we de waarde van het toepassen van data science kunnen aantonen.

De Meetup bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt de case en vraagstelling gepresenteerd door de afdeling Stadstoezicht, worden de teams gevormd en gaan we aan de slag met de data. De avond wordt afgesloten met een update per groep. De tweede bijeenkomst is een hands-on sessie waarbij je samen met je team aan de slag gaat met de case. Tijdens de avond vinden er een aantal feedbacksessies plaats om elkaar te helpen/versteken en ‘lessons learned’ met elkaar te delen. De derde en laatste bijeenkomst staat in het teken van de laatste eindjes en de presentaties per team. Vanuit gemeente Groningen en andere Samenwerking Noord organisaties zullen er betrokkenen aanwezig zijn om zich te laten inspireren door de opgedane kennis. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Praktisch:
Data: 11 en 18 november + 2 december 2019
Aanvang: 16.00 uur
Einde: Circa 20.00 uur
Catering: Er wordt voor catering gezorgd

Graag tot 11 november aanstaande!

Meer informatie