Kaart niet beschikbaar

Datum: 11-12-2019 - 09:00 - 18:00
Locatie: Westcord WTC Hotel Leeuwarden
Organisator: Connect.frl

ICT heeft een enorme impact op mobiliteit nu (zelfrijdende) auto’s wat in feite rijdende softwaresystemen zijn vol connectiviteit met interne en externe databronnen groots gaan doorbreken, er vliegende auto’s komen en onbemande drones worden ingezet bij onder meer logistiek en beveiliging. ICT draagt er toe bij dat het verkeer in de lucht en op het land veiliger en schoner wordt en dat mobiliteit tegen veel lagere kosten is te realiseren. En dit zal de verdeling onder de verschillende modaliteiten flink opschudden. De scheidslijn tussen eigen vervoer en openbaar vervoer vervaagt en het is eerder een kwestie van hoe dan wanneer.

Zullen zelfrijdende en vliegende auto’s compleet vrij spel hebben? De autonome auto wordt gezien als de grote disruptor voor de komende decennia omdat hij het wereldbeeld drastisch zal veranderen. Maar over de vorm waarin die autonome auto gaat komen is nog lang niet iedereen het een. Auto’s die op de snelweg en tijdens filevorming autonoom aan het verkeer deel kunnen nemen, komen al op de markt. Maar een volledig autonome auto die goed genoeg kan rijden en tegelijkertijd comfortabel iemand van A naar B brengt, blijkt op dit moment nog niet realistisch. Naast relatief eenvoudig klinkende ICT-oplossingen komen ook het juridisch en ethisch kader om de hoek kijken.

Connect gaat dit jaar over “Mobiliteit gaat digitaal”

Op het Connect event presenteren diverse partijen hun visie op het thema mobiliteit en ICT. Henri Deelstra, directeur ruimte en water van Antea Group, geeft zijn visie op hoe we onze infrastructuur in Nederland gereed kunnen maken voor zelfrijdende auto’s en drones. Met een 6-dimensionale simulator zal hij laten zien op welke wijze Antea Group ICT inzet om inzichtelijk te maken wat de impact is van mobiliteit. Daarmee krijgen we een inkijkje in wat er nodig is om nieuwe mobiliteitsvormen in ons bestaande landschap in te richten.

Na de keynote van Antea Group volgt de keynote van CustomDrone. Dit bedrijf uit Sneek verzorgt de inspectie van vliegtuigen die getroffen zijn door blikseminslag. De drone kan handmatig vliegen, op basis van de herkenningssoftware kan de drone ondersteund worden en schade onderscheiden van bv andere oneffenheden zoals vuil etc. op het vliegtuig. Door veelvoudig gebruik en onder meer inzet van machine learning technieken zal de software slimmer worden en kan naast blikseminslag ook andere vormen van schade herkennen en signaleren.

Activiteitenplein
Naast bovenstaande is er ook weer een groot activiteitenplein en dit jaar verwelkomen we nieuwe partijen zoals Philips en BD Kiestra. Ongetwijfeld zijn er weer interessante activiteiten in de stands en is er volop gelegenheid om te netwerken.

Kennistracks
Daarnaast worden er weer diverse kennis tracks ingevuld. Dit jaar zullen Marcin Pakulnicki en Han Markslag namens ING een track vullen met als onderwerp ‘Death of the IT manager – Being a tech lead in a modern IT organisation’. Uiteraard zijn er ook andere deelnemers die een track invullen. Quintor gaat een track verzorgen over ‘Java naar de Cloud’. Meer informatie over de invulling van de tracks kun je hier vinden.

Nieuw
Tijdens de zevende editie zullen we ook workshops en trainingen aanbieden. Voor diegenen die nog nooit iets over Cloud hebben gehoord bestaat er een mogelijkheid om een workshop te volgen en vervolgens een zelfstudie te starten in Azure of AWS. Meer informatie over de cloud sessies kun je hier vinden.

Daarnaast zullen Roger Stinissen en Harry Hoekstra een workshop Example Mapping verzorgen voor maximaal 20 deelnemers. Meer informatie over deze workshop kun je hier vinden.

Dutch Solar Team
Dit jaar heeft het Dutch Solar Team voor het eerst meegedaan aan de World Solar Challenge in Australië. Met een verdienstelijke vierde plaats was dit team het beste van alle Nederlandse deelnemers. Tijdens het afsluitende uur word jij meegenomen in de journey die geleidt heeft tot deze fantastische prestatie van het Dutch Solar Team.

Inschrijven
Wil jij er ook bij zijn op woensdag 11 december? Schrijf je dan hier in