Kaart niet beschikbaar

Datum: 08-04-2019 - 15:00 - 16:30
Locatie: Qbit Cyber Security
Organisator: Qbit Cyber Security

In 2020 wordt de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voor alle overheidsorganisaties verplicht. 2019 is een overgangsjaar en dus zullen veel medewerkers moeten worden bijgepraat over de nieuwe wet- en regelgeving. Daarom organiseert Qbit Cyber Security op 8 april een kort college over de impact van de BIO op overheidsorganisaties. Daarnaast verzorgt Qbit samen met de IT Academy Noord-Nederland in mei een uitgebreidere opleiding voor medewerkers die verantwoordelijk zijn/worden voor de BIO binnen hun eigen organisatie zijn/worden.

Bereid je voor op de BIO

Het klinkt misschien alsof we weer overstappen van elektrisch rijden naar (bio) diesel. Met de BIO bedoelen we bij Qbit iets heel anders. Op 1 januari 2020 geldt voor alle overheidsorganisaties een nieuw gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging: BIO: Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Dit jaar, 2019 is een overgangsjaar dat wordt gebruikt om organisaties voor te bereiden op de BIO.

Wat houdt de BIO in?

Het doel van de BIO is het verhogen van het niveau van informatiebeveiliging binnen de overheid.

De overheid kent veel verschillende normenkaders. Gemeenten hanteren de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG). Het rijk, de waterschappen en provincies hanteren hun eigen respectievelijke normen, de BIR, BIWA en IBI. Deze worden nu samen met de BIG gebundeld in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

Meer focus op risicomanagement

De BIO legt meer nadruk op risicomanagement dan de BIG, die meer gaat over specifieke maatregelen. De rol van de bestuurder en lijnmanager is ten aanzien van risicomanagement explicieter dan de BIG aangaf. De BIO verschilt daarnaast op nog een aantal punten van de BIG: Er zijn 60% minder maatregelen, maar de maatregelen zijn wel altijd verplicht. De BIO werkt met drie basisbeveiligingsniveaus (BBN). Ook wordt gewerkt met een baselinetoets: QIS.

Qbit College: De BIO en risicomanagement

Qbit helpt organisaties zich voor te bereiden op de BIO en de impact die dit heeft op de (overheids)organisatie.

Wil je meer weten over de BIO en Risicomanagement? Meld je dan aan voor het Qbit College op maandag 8 april. We vertellen je dan alles over risicomanagement en hoe je aan de slag kan met BBN’s. Dit college wordt georganiseerd vanuit de Qbit Security Academy.

  • Datum: Maandag 8 april
  • Tijdstip: 15.00 – 16.30 uur
  • Locatie: Qbit Cyber Security, Sylviuslaan 2, Groningen

Tijdens het college hoor je ook meer over onze Leergang BIO Risicomanagement Overheid die van start gaat op dinsdag 28 mei 2019.